Dış Gebelik Tanısı ve Tedavisi

Dış Gebelik Tanısı ve Tedavisi   İlk dış gebelik ameliyatının yapıldığı 1883 yılından itibaren en büyük sıkıntı dış gebelik tanısının koyulmasıyla ilgiliydi.Ne zaman ki hassas gebelik testleri, transvaginal ultrason(TVUSG) ve tanısal laparoskopi yaygın kullanılmaya başlandı, dış gebeliğin hem tanısı hem de tedavisi apayrı boyutlara taşındı.Artık dış gebelik iç kanamaya neden olmadan tanı koyabiliyor,ilaçla tedavi şansı verebiliyoruz. Tabii…

Read more

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Hazırlık

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Gebeliğe Hazırlık Gebelik fizyolojik bir olaydır, ancak bazen gebelik sürecinde anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen birtakım olaylar gerçekleşebilir. Normal seyreden gebeliklerde bile kadının fizyolojisinde meydana gelen değişiklikler anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Gebelik döneminde yapılacak olan izlemler sırasında hekimin ve diğer sağlık personelinin yapması gerekenlerin başında gebelik sırasında oluşabilecek…

Read more

Anne Karnında Bebeğin Değerlendirilmesi

ANNE KARNINDA BEBEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ Antepartum yani doğumdan önce fetusun(anne karnıdaki bebek)izlenmesinin amacı anne karnında fetusun ölümünü önlemek ama bu arada da gereksiz girişimlerden kaçınmaktır.Fetusun kalp hızı, hareketliliği,solunumu gibi fiziksel hareketler ve amniotik sıvı miktarı günümüzde fetusun iyilik halini değerlendirmek için sıklıkla kullandığımız tekniklerdir.Bunların sonucunda sorun saptamadıysak yani test negatifse bu normaldir ve güven vericidir(%99,8 doğruluk)…

Read more

Gebelikte Büyüme Bozuklukları

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN BÜYÜME BOZUKLUKLARI Karnınızda taşıdığınız bebeğinizin( bundan sonra fetus denecek) büyümesi birbiri ardı sıra gelişen doku , organ farklılaşması ve olgunlaşması ile olur.Genetik olarak atalarımızdan bize miras olarak geçen bir büyüme potansiyelimiz vardır ,bu büyüme yani hücre bazında büyüme 3 faza ayrılır.Gebeliğin ilk 16 haftasının karakteristik özelliği tüm vücudumuzu oluşturan ve gözle görülemeyen…

Read more

Hamilelik Döneminde İshaller

 HAMİLELİK DÖNEMİNDE  İSHAL  (DİYARE) VE DİZANTERİ İshal günde 3 kereden fazla dışkılama anlamına gelir, dışkının kıvamı hafif yumuşaktan su gibi kıvama kadar değişebilir. İshalin nedenleri sıklıkla enfeksiyon ajanlarıdır, bunun dışında ilaçlara (antibiyotiklere) bağlı, bazı barsak hastalıklarına bağlı, besin zehirlenmelerine bağlı ishaller de olabilir. 2 haftadan kısa süren ishallere akut ishal denir. Akut ishallerde %90 sebep…

Read more

Yumurtlama Kusuruna Bağlı Anormal Adet Kanaması

Anormal Adet Kanaması Yumurtlama kusuru ile ilişkili anormal uterin kanama (AUK-O) yani anormal adet kanaması , kadınların sıklıkla biz jinekologlardan yardım talep ettikleri bir durumdur.Bu tip kanamalar daha çok kadınların çocuk doğurma potansiyellerinin başladığı ergenlikte ve artık sonlanmaya başladığı menopoz öncesi ve devamında ki menopoz döneminde görülür.Bu nedenle tedavisi planlanırken kadının yaşı, diğer risk faktörleri,…

Read more

Erken Doğum Nedenleri ve Önlenmesi

ERKEN DOĞUM NEDENLERİ VE ÖNLENMESİ Preterm yani erken doğum(ED), 37. Gebelik haftasının tamamlanmasından önce gerçekleşen doğum olarak tanımlanmıştır ve toplumda %5-11 arasında görülmektedir.Erken doğum, 1/3 oranında tıbbi nedenlere yani gebeliğin hipertansif hastalıkları, kanama, fetal distrese (bebeğin anne karnında sıkıntıya girmesi) bağlı olarak doktorun doğumu erken yaptırmasına bağlıdır.Erken doğumların üçte ikisinin sebebiyse anne veya bebeğe bağlı,önlenemeyen…

Read more

Emzirme

EMZİRME Bebeğiniz dünyaya geldikten sonraki ilk 6 aylık sürede ideal beslenme biçimi ‘YALNIZ ANNE SÜTÜ İLE BESLENME’dir.Öyle ki bu dönemde anne sütü haricinde  su dahil hiçbir ek besine ihtiyaçyoktur.Anne sütünde bebeğiniz için gerekli besinler doğru miktar ve oranlardadır.Unutmayınız ki en pahalı  mamaların içeriği  bile anne sütünün taklidi, ama hiçbir zaman aynısı değildir.  Anne sütüyle beslenen…

Read more

Gebelikte Şeker Tarama Testi Yapalım mı?

  Gebelik, bazı hormonların etkisiyle insüline karşı direncin arttığı ve kan şekerinin kolayca yükseldiği bir dönemdir. Bu nedenle özellikle şeker hastalığı açısından yatkınlığı olan bazı kadınlarda, gebelik sırasında geçici olarak şeker hastalığı bulguları ortaya çıkar. Bu duruma “gebelik şekeri” veya “gestasyonel diyabet” denilir. Tedavi edilebilir bir durumdur, ancak gebelik süresince dikkatle izlenmelidir. Tedavi edilmeyen gestasyonel…

Read more

Başlarken

KADIN HASTALIKLARI VE GEBELİKLE İLGİLİ BİNLERCE İNTERNET SİTESİ VARKEN NEDEN BİR SİTE KURMA İHTİYACINI HİSSETTİM? ÖNCELİKLE GÖRDÜĞÜM BİRBİRİNİN İÇERİK OLARAK AYNISI VE YAZILARININ HATTA YANLIŞLARININ BİLE KOPYALANARAK OLUŞTURULAN BİNLERCE SİTE.BUNUN YANINDA ARADIĞINIZI BULAMAYACAĞINIZ BULSANIZ BİLE KAFANIZIN KARIŞTIĞI BİNLERCE SİTE. SONUÇ OLARAK ANLADIĞIM İŞİN EN KOLAY KISMININ SİTENİN İLK KURULMASI OLDUĞU AMA İÇERİĞİNİN GÜNCEL TUTULMASI VE…

Read more

Op.Dr.Ali ELBEK Çocuk Cerrahisi Uzmanı

Yeni Doğan   sünneti    :   Doğum ve  doğumu takip eden  28 günlük süreçte  yapılan sünnettir. Doğumu takip eden  24. saatten  sonra  yapılabilir , ancak  sağlıklı  olanı  yeni doğan bir bebeğin  böbrek  ve  karaciğer   fonksiyonlarının  yeterince  olgunlaştığı  7.  günden  sonra yapılmasıdır.   Yenidoğan   Sünneti Nasıl Yapılır ?    :   Yenidoğan   sünnetinde  genel  anestezi uygulanmaz . Bir krem veya  analjezik ilaç  …

Read more

Prof.Dr.Mustafa ŞAN Kardioloji

ÇARPINTI NEDİR? GEBELİKTE HANGİ SEBEPLERLE OLUR? İnsanın kendi kalp atışlarını sert ve kuvvetli bir şekilde hissetmesine çarpıntı diyoruz. Nabzın hızlı atması veya şiddetli hissedilmesi olarak ta tanımlanabilir. Egzersiz sonrası, sinirlenme, uyarılma, korkma durumlarında çarpıntı hissedilmesi, normaldir. Dinlenme halinde veya yorucu olmayan hareketlerle hissediliyorsa araştırılmasında fayda vardır. Gebelerde çok sık görülen çarpıntı, bazen sadece huzursuzluk yaratan…

Read more

Uzm.Dr.Nalan KÜKÜRT Dermatoloji & Kozmetoloji

GEBELİK VE CİLDİMİZ Gebelik,belirgin ve karmaşık fizyolojik değişikliklerin yaşandığı bir süreçtir. Gebelik sırasında görülen yoğun hormonal aktivite, vücudumuzda bir çok fonksiyon ve yapı değişikliklerine neden olmaktadır. Gebelikte ortaya çıkan her türlü deri değişikliği anne adayında endişe yaratır. Anne adayı hem dış görüntüsünden hem de bebeğinin sağlığından endişelenir. Ayrıca gebelikte bazı deri hastalıklarında alevlenme veya iyileşme…

Read more

Dr.Pınar ERGİN Dahiliye & Nefroloji Uzmanı

GEBELİK VE BÖBREKLERİMİZ Gebelik ve böbrek ilişkisi üç konu başlığında incelenebilir. Normal gebelikte böbrekteki fizyolojik değişiklikler Gebelikte böbrek hastalıkları Böbrek hastalarında gebelik NORMAL GEBELİKTE BÖBREKTEKİ FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER Böbrek boyutları 1-1.5 cm artar, böbrek kanlanması ve buna bağlı olarak glomerüler filtrasyon hızı dediğimiz böbreğin kreatinini ( kas yıkım ürünüdür) temizleme yeteneği artar. Bunun sonucunda da serum…

Read more

Polip

Endometrial polip nedir Rahim içi polip rahim iç tabakasından (endometrium) gelişen lezyonlardır.Rahim içi polip en sık rahimin fundus bölgesinde gelişirler.Endometrial(rahim içi) polip gelişiminde estrojen hormonunun etkisi olduğu düşünülmektedir. Polip Patoloji Endometrial poliplerin stromasında belirgin kan damarlarının oluşturduğu merkezi çekirdeği çevreleyen glandüler proliferasyonla karakterizedir. Rahim polip Rahim içi polip sıklığı rahim biyopsisi ve rahimi alınan kadınlarda…

Read more

Rahim İçi Yapışıklıklar

Asherman Sendromu – Rahim İçi Yapışıklık Rahim iç kısmında meydana gelen yapışıklıklar intrauterin sineşi olarak adlandırılırlar. Hastalık, tabloyu ilk kez 1948 yılında “travmatik amenore” ismiyle tanımlayan Dr. Joseph G. Ashermanın anısına ithafen Asherman Sendromu da olarak adlandırılmaktadır. NEDEN OLUR? Asherman sendromu gelişmiş ülkelerde çok sık karşılaşılan bir problem değildir. Bu ülkelerde sendroma yol açan en…

Read more

Septum (rahim içi perde)

Rahim ve/veya vajenin anne karnında iken olan kusurlu gelişiminden kaynaklanır. Nedeni belli değildir. En sık görülenler rahim ve vajenin gelişimine iki parça halinde başlayıp orta hatta birleşememesi sonucu oluşan anormalliklerdir. Bunlara füzyon (birleşme) hataları denir. Birleşme hataları içinde en sık görüleni septumdur. Septum (çatal rahim; rahim içi perde) rahmin bir duvar veya perde ile yukarıdan…

Read more

Gebeliğin Şeker Hastalığı – GDM

Gestasyonel diyabet(gebeliğin şeker hastalığı-GDM) gebelikte başlayan veya ilk defa gebelikte fark edilen vücudun karbonhidrat içeren gıdalara karşı verdiği cevabın bozuk olması nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır ve günümüzde gebelikte en sık karşılaşılan sorunlardandır. Gebelikle birlikte görülen diyabetin yaklaşık % 90`ını GDM oluşturmaktadır, % 2- % 25 oranında da sıklığı belirtilmektedir.Sıklığındaki bu farklılığın nedenleriyse ırk ve…

Read more

Sezaryen Sonrası Bakım

SEZARYEN SONRASI BAKIM   Evet kucağınızda bebeğinizle eve dönüyorsunuz, özellikle ilk birkaç gün çok önemli,o nedenle bırakınız birkaç gün size kraliçe gibi davranılsın.Son 9 ay gebelikten ötürü vücudunuz önemli değişikliğe uğradı, bu değişikliklerin eskiye dönmesi yaklaşık 4-6 hafta alacaktır.Bun noktadan sonra yazılanlar  hemyeni annemiz hem de ona yardımcı olacaklar içindir ancak sormak istediğiniz bir konu…

Read more

Gebe İzlem Takip Protokolü

Tebrikler! artık gebesiniz,sizi 40 haftalık bir süreç bekliyor.Bu süreçte sizin ve karnınızda ki bebeğinizin sağlığını takip için doktorunuz olarak birçok test uygulayacağım.Bilmelisiniz ki birçok doktor ve birçok farklı takip protokolü bulunmaktadır ,ancak bu protokol uluslararası ve ulusal derneklerin önerileri doğrultusunda planlanmıştır.Bu bölümde size , hangi testleri hangi haftalarda uygulayacağım konusunda bilgilendirileceksiniz.Ayrıca bu bilgilerin form halinde…

Read more

Yüksek Riskli Gebelikler

Riskli Gebelik Nedir? Riskli gebelik; anne veya fetusu veya her ikisini birden, gebelik esnasında, doğum sırasında veya doğum sonrasında komplikasyon oluşması açısından riskli hale getiren herhangibir durumun olduğu gebeliklerdir.Hangi Durumlarda Gebelik Riskli Hale Gelir?1. Annenin sistemik hastalıkları Annede yüksek tansiyonla giden hipertansif bozukluklar Diabet ( şeker hastalığı) Epilepsi Otoimmün hastalıklar ( bağışıklık sistemiyle ilişkili hastalıklar…

Read more

İkiz Gebelik

Elbette 9 ay 10 gün boyunca bir bebeği taşımak oldukça zor. Hele bir de hamileliğiniz ikiz ise bu iş çok daha da zor. Genel olarak söylemek gerekirse gebeliğin sorunları neredeyse katlanıyor. Çoğul gebelik rahim içinde birden fazla fetüsun oluşması olarak tanımlanabilir. Çoğul gebeliklerin çok büyük çoğunluğu ise ikiz gebeliklerdir. İkiz gebeliklerin genel olarak, eğer kendiliğinden…

Read more

Hafta Hafta Gebelik

ANNE KARNINDA HAFTALIK BEBEK GELİŞİMİ Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik sürecini değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken gebelik haftasını esas alırlar. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edilir ve toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40 hafta olarak hesaplanır. Aslında gebeliğin başlangıcı olan döllenme, en son görülen…

Read more

Normal Doğum Sonrası Bakım

NORMAL DOĞUM SONRASI BAKIM Evet kucağınızda bebeğinizle eve dönüyorsunuz, özellikle ilk birkaç gün çok önemli ,o nedenle bırakınız birkaç gün size kraliçe gibi davranılsın.Gebelikten ötürü vücudunuz önemli değişikliklere uğradı, bu değişikliklerin eskiye dönmesi yaklaşık 4-6 hafta alacaktır.Bu rehber hem siz hem de size yardımcı olacaklar içindir. HAREKETLERİNİZ-DİNLENME; En az 7 gün lütfen gereksiz işlerle uğraşıp…

Read more

Gebelikte İlaç Kullanımı

Gebelik boyunca gerekli durumlarda ilaç kullanımı mümkündür. Ancak temel prensip, gerekli olduğu bilinen folik asit, kalsiyum ve demir gibi desteklerin dışında mümkün olduğunca ek ilaç kullanılmamasıdır. Çünkü kullanılan ilaçların bazı durumlarda yeni gelişmekte olan bebeğin organ taslakları üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Doğumsal sakatlıkların yaklaşık olarak %2-4’ünün gebelikte kullanılan ilaçlara veya toksik maddelere maddelere bağlı olduğu…

Read more

Normal Doğum ve Sezaryen

20. gebelik haftasından büyük veya 500 gr. dan ağır gebelik sonlanması doğum olarak adlandırılır. Normal gebelik süresi son adet tarihinden itibaren 280 +/- 10 gün dür. Buna göre 37 haftadan küçük doğumlara prematür, 42 haftadan büyük doğumlara posterm adı verilir. Sağlıklı bir doğum eylemi için rahimin bebeğin yol alacağı kemik yapının ve bebeğin uyum içinde…

Read more

Histeroskopi

OFİS HİSTEROSKOPİ Histeroskopi, rahim ağzından histeroskop denilen ince ve kamera ayrıca cerrahi işlem için gerekli aletlerin girebileceği boşluk içeren bir metal,sert-rijid veya esnek-fleksibl, borunun rahim içine sokulup rahim içi ( intrauterin) tanı ve tedavi amaçlı işlemlerin yapılabildiği endoskopik bir işlemdir.Daha önce ameliyathane şartlarında yapılabilen histeroskopik girişimler artık dış çapı 5 mm’den küçük olan histeroskopların geliştirilmesi…

Read more

Gebe Kalma Sorunu Yaşayan Çiftlerin Değerlendirilmesi

  Hem erkekte hem de kadında üreme fonksiyonu işleyişinde hata affetmeyen bir sisteme sahiptir.Bu sistemin herhangi bir aşamasındaki hata, yaklaşık olarak toplumda %10-15 oranında çiftte gebe kalınmasında soruna yani kısırlığa neden olmaktadır.Primer kısırlık daha önce gebelik öyküsü olmayana, sekonder kısırlıksa en az bir kez doğum yapmasa da ,gebelik geçirmişlere denmektedir tabii bu çiftler hiç gebelik…

Read more

Üremeye Genel Bir Bakış

ÜREMEYE GENEL BİR BAKIŞ Çocuk sahibi olabilmek kimileri için kolayken kimileri içinse uzun ve zahmetli bir süreç gerektirir.Ancak şunuda biliyoruz ki günümüzde mutlak kısırlık yok denecek kadar azdır, doğal yolla, aşılamayla, tüp bebekle hatta ülkemizde yasal olmamakla birlikte yumurta-sperm bağışıyla gebelikler elde edilebilmektedir.Çiftlerin gebelik planlarında en başından itibaren yanlarında olup doğru yönlendirmelerle ,karmaşık-pahalı yöntemlere gerek…

Read more

Yumurtanın Yolculuğu ve Döllenme

YUMURTANIN YOLCULUĞU VE DÖLLENME Yumurtlama sonrası karın boşluğuna atılan yumurta rahimle yumurtalıklar arasındaki fallop tüplerinin ucundaki fimbrialar tarafından yakalanır. Yumurta yaklaşık 1 gün,sperm ise döllenmeye hazır olarak kadın vücudunda 3 gün canlı kalır. Bu nedenle yumurtlamadan 3 gün öncesi dönemde cinsel ilişkiyle döllenme-gebelik olabilir.Tabii döllenme için yumurtanın sağlıklı olması şarttır ancak bunun yanında fallop tüpünün,…

Read more

Yaş ve Üreme Potansiyeli

YAŞ VE ÜREME POTANSİYELİ Kadın yaşı gebe kalma potansiyeli üzerine etki eden faktörler arasında belki de en önemlisidir.Bir kadın tüm hayatı boyunca adet dönemlerinde büyütüp yumurtladığı yumurtalarıyla, yaklaşık 400 bin, beraber doğarlar.Genel olarak şu söylenebilir yaşla beraber bu yumurtaların sayısı yani yumurtalık rezervi ,azalır.Bu sayıdaki azalmanın yanında yaşla beraber kaliteli, iyi yumurtaların sayısı da azalır.…

Read more

Yaşam Biçimi ve Doğurganlık Potansiyeli

YAŞAM BİÇİMİ VE DOĞURGANLIK POTANSİYELİ Günümüzde kadınlar eğitim ve meslek hayatı nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteliyorlar.Ama istedikleri zaman doğal olarak hemen olsun istiyorlar.Ancak hayatta maddi şeylere hemen ulaşılabilsek, hayatlarımızı öyle ya da böyle kontrol altında tutabilsek te iş çocuk sahibi olmaya gelince biraz değişiyor.O zamana kadar çocuk sahibi olmamak için korunan , başarıyla korunan ve…

Read more

Polistik Yumurtalık Hastalığı – Genel

İlk kez 1935 yılında Stein ve Leventhal tarafından tanımlanan polikistik over sendromu tanısı için günümüzde şu 3 bulgudan; -klinik veya biokimyasal hiperandrojenizm,yani erkek tipi tüylenme veya kanda erkeklik hormonu artışı, -kronik anovulasyon yani uzun süredir süregelen yumurtlama kusuru, -polikistik görününlü yumurtalıklar, hepsi veya en az ikisinin olması şarttır.Klinik olarak yarattığı sorunlar nettir ancak bu sorunları…

Read more

Tekrarlayan Gebelik Kayıplarına Yaklaşım

Tekrarlayan gebelik kaybı(TGK) ; en az 2 kez arka arkaya ,500 gram altı veya 20 gebelik haftasından küçük, kendi kendine düşük olmasına denir.Kadınların %10-20 si 1,%2 si 2, %0,5-1 i ise ardışık 3 düşük yaparlar.Daha önce eğer 20 haftayı geçen bir gebelik öyküsü var ve sonrasında TGK olduysa bu sekonder TGK olarak kabul edilir. Bu…

Read more

Aşılama

Aşılama yani İntrauterin inseminasyon (IUI) erkekten alınan meniden özel yöntemlerle ayrıştırılıp özel bır sıvı içine koyulan hareketli spermlerin direkt rahim içine verilmesidir.Böylece daha sağlıklı , hareketli ve daha konsantre bir sperm gurubu, rahim ağzını geçme sorununu da aşarak ulaşması gereken yumurta/yumurtalara daha yakın bir noktaya en uygun zamanda yerleştirilir. Kimlere uygundur? Kısırlık tedavisinde, aşılama, kadında…

Read more

Yumurtalık Kalitesinin (Over Rezervinin) Değerlendirilmesi

YUMURTALIK KALİTESİNİN (over rezervi) DEĞERLENDİRİLMESİ Günümüzde evlenme yaşının artması , gebe kalmada zorluklara ve buna bağlı olarak yardımla üreme tekniklerine olan talebin artmasıyla sonuçlanmıştır.Yardımla üremede de en önemli faktör yumurtalıkların kalitesi yani over rezervidir.Over rezervini belirlemek ve esasında çiftlerin ‘’çocuğumuz olacak mı?’’ sorusuna cevap verebilmek için çeşitli testler yapılabilmektedir. Aynı yaştaki kadınların, gebelik elde etmek…

Read more

Açıklanamayan Kısırlık

Kısırlık tanım olarak bir yıl korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmama halidir ancak çiftlerden kadının yaşı 35 ve üzeriyse bu süre genelde 6 ay olarak kabul edilir.Kısırlık şikayetiyle başvuran çiftlerin %30 unda temel kısırlık tetkiklerinde sorun saptanamaz, bu nedeni açıklanamayan guruba girer.Bunun yanında açıklanamayan kısırlık gurubundaki çiftlerin daha az üreme potansiyeli vardır , ay bazında…

Read more

Well Woman – Başlangıç

WELL WOMAN- BAŞLANGIÇ Tüm dünyada kadın hayatının evrelerinde, kadına özel sorunlar ve çözümlerine karşı yaklaşımda değişiklikler gözlenmektedir.Bu evreler daha önce de değindiğim üzere genel olarak doğurganlık evresi, orta yaş evresi , menopoz ve sonrasıdır .Kabaca 40 yaşa kadar olan doğurganlık evresinde ileriki yaşlarda gerekli olacak olan sağlıklı bir vücut oluşturmak için yapılması gerekenler ve bu…

Read more

Sağlıklı Yaşama – Yaşlanma Sanatı;Well Woman

SAĞLIKLI YAŞAMA-YAŞLANMA SANATI ;WELL WOMAN Well woman terimi , türkçe olarak sağlıklı- mükemmel durumdaki kadın olarak okunabilir ancak burada hayatının her evresinde sağlıklı olan ve sağlıklı yaşlanabilen , well woman, bir kadın konsepti anlatılmak isteniyor.Ben de bunu 2 kelimeyle özetlediği için bundan sonra well woman terimini kullanacağım. Sağlıklı yaşama ve yaşlanma herkesin ilgisini çeken ve…

Read more

Yenidoğan Döneminden Menopoza Kadar Temel Bakım

Hastalıkların önlenmesi mi, tedavisi mi? Bu soru ve cevabı çok önemlidir ancak cevap doğru olsa da pratikte uygulamak o kadar kolay olamayabiliyor.Bunda işe finansal kaynakların yeterliliği dışında bu hizmeti verecek doktorların ve esasen hizmeti talep edecek insanların bilinçlendirilmesi de karışıyor.Bu makalede bir kadının hayatında ki evrelerde biz kadın doğumcular açısından koruyucu hekimlik adına neler yapılabilir…

Read more

Genital Estetik

GENİTAL ESTETİK Estetik kaygılarla yüz, burun,vb ye yapılan cerrahi işlemler artık sıkça genital bölgeye de uygulanmaktadır. Aynı zamanda vajinal rejuvenasyon-vajinal gençleştirme olarak ta tanımlanan bu tip operasyonlar son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir.Artık kimse doğumda genişlemiş, devamlı akıntıya neden olan , ilişki sırasında ses çıkmasına neden olan veya cinsellikten aldığı zevki azaltan bir vajinayla yaşamak…

Read more

Myomlar – Her Yönüyle

MİYOMLAR-HER YÖNÜYLE Miyomlar rahim düz kaslarından gelişen ayrıca bağ dokusu da içeren iyi huylu , halk arasında ki yaygın tabirle ‘UR’lardır. Miyomlarda kanserleşme çok enderdir, ancak 2-5 / 1,000 oranında sarkomatöz dejenerasyon olabilir, bu myomlar elle muayenede yumuşaktırlar,ultrasoundda görünümleriyse homojendir.Miyomlar kadının en sık karşılaşılan iyi huylu tümörleri olarak kabul edilirler.Yaş ilerledikçe görülme sıklıkları artar, 20-35…

Read more

Genital Enfeksiyonlar ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Kadınların bir jinekoloğa başvurma sebepleri arasında neredeyse en sık gördüğümüz semptom vajinal akıntıdır. Diğerleri kasık ağrıları ve kanama bozukluklarıdır. Vajinanın iç yapısı çok katlı epitelle örtülüdür. Ve salgı yapan bezler yoktur. Sadece cinsel uyarı esnasında vajina dışına yakın bölgeden kayganlık sağlayıcı sıvı salgılanır. Vajinal sıvının önemli kısmını serviks dediğimiz rahim ağzı bezlerinin salgıladığı sıvı oluşturur.…

Read more

Pelvik İnflamatur Hastalık

PELVİK İNFLAMATUAR HASTALIK (PİH) Kadının üreme organlarının iltihaplı hastalığıdır, çok yaygın bir hastalıktır.Eğer erken teşhis edilirse başarıyla tedavi edilir ancak tedavide geç kalınırsa kalıcı sorunlara neden olur.PİH yapan en önemli neden cinsel yolla bulaşan mikroplar sonucu gelişen cinsel yolla geçen hastalıklardır(STD).Bunlara karşı korunmak önlem için en iyi yoldur. NEDEN VE SONUÇLARI Mikropların vajina ve rahim…

Read more

Adet Sancısı Tetkik & Tedavisi

Adet gören kadınların yarısından çoğunda her adet döneminde en az 1-2 gün ağrı olmaktadır.Bu ağrı ve bazen eşlik eden belve kasıkda kramplar, bulantı,kusma, ishal, başağrısı,baş dönmesi ,bazen onların günlük işlerini yapmalarını engelleyecek boyutta olursa işte buna dismenore diyoruz.Ama önce adet döngüsünün bilinmesinde fayda vardır. ADET DÖNGÜSÜ Bir adet döngüsü kanamanın ilk günü başlar ve diğer…

Read more

Rahim Ağzı Sorunları ve Hpv

HPV virüsü rahim ağzı kanserinin oluşumunda rol oynadığı artık ispatlanmış bir virüstür. HPV yani Human Papilloma Virüs, İnsan Siğili Virüsü’ nün kısaltmasıdır. Tabiatta 300’ den fazla tipi vardır. İnsanda 100’ den fazla tipi rahim ağzı kanseri ve siğile yol açmaktadır. 10 insandan 1’ inde şu anda HPV virüsü vardır. HPV sessiz bir virüstür ve çoğunlukta…

Read more

Yumurtalık (OVER) Kistleri

Yumurtalıklar kadın rahminin iki yanında birer adet bulunan organlardır.Yumurtalık kistleri ise yumurtalık da genelde içi sıvı, bazen de yumurtalığın yaptığı farklı bir madde, ile dolu olan küçük keselerdir.Yumurtalıklarda küçük kistlerin oluşması doğal bir olaydır.Çoğunlukla kistler kendi kendilerine kaybolurlar ancak bazen de sorun yaratırlar tedavileri gerekir. TİPLERİ Üreme çağındaki kadınlarda kistler oldukça sık görülürler, bir yada…

Read more

Adet Düzensizliği ve Hormonal Sorunlar

İlk görülen adetten menopoza kadar üremeye yönelik her ay tekrarlayan hormonal değişiklik ve adet kanaması ile karakterize, özellikle genital sistem olmak üzere tüm organizmayı etkileyen periyodik değişikliklere mensturel siklus adı verilir. Mensturel siklusun 1. günü olarak adet kanamasının başlangıç günü kabul edilir. Mensturel siklus 28+/-7 gündür. Ortalama kanama süresi 5+/-3 gün kadar olup, bir dönem…

Read more

İdrar Kaçırma ve Rahim Sarkması

Pelvik yapıda gevşeklik ve sarkma biz jinekologların sık karşılaştığı sorunlardan birisidir. Pelvik relaksasyon bu bölgede bulunan tüm yapıların (mesane, mesane çıkış deliği, vajina ön ve arka duvarı, rahim) tutunduğu bağ ve dokuların gevşemesine bağlı ortaya çıkan çeşitli anatomik bozukluklardır. Bu sorunlar kadının yaşam kalitesini bozarak tedavi gerektirirler. Rahim sarkması nadiren (%2) gençlerde ve doğum yapmamış…

Read more

DIŞ GEBELİK TANISI ve TEDAVİSİ

DIŞ GEBELİK TANISI ve TEDAVİSİ   İlk dış gebelik ameliyatının yapıldığı 1883 yılından itibaren en büyük sıkıntı dış gebelik tanısının koyulmasıyla ilgiliydi.Ne zaman ki hassas gebelik testleri, transvaginal ultrason(TVUSG) ve tanısal laparoskopi yaygın kullanılmaya başlandı, dış gebeliğin hem tanısı hem de tedavisi apayrı boyutlara taşındı.Artık dış gebelik iç kanamaya neden olmadan tanı koyabiliyor,ilaçla tedavi şansı…

Read more

Puberte ve Adolesan Jinekolojisi

Kadın doğum uzmanı olarak bizler zaman zaman çocuk ve ergen yaş grubundaki kızlarda ortaya çıkan jinekolojik sorunlarla karşılaşmaktayız. Pediatrik dönem (çocukluk çağı) tanım olarak süt çocukluğundan puberte (genç kızlığa geçiş) e kadar uzanan dönemi ifade eder. Ancak süt çocukluğu ve yenidoğan döneminde bu başlık altında ele alınabilir. Adolesan (ergen) dönemi ise puberteden sonraki dönemdir ve…

Read more

Cinsel İşlev Bozuklukları

Cinsiyetin Belirlenmesi: Cinselliğin en önemli konularının başında kadın ile erkeğin cinsiyetinin belirlenmesi son yıllarda genetik biliminin ilerlemesi ve hormon araştırmalarının ulaştığı yüksek düzey sonucu artık daha kesin olarak yapılabilmektedir. İnsanın cinsiyetinin kesin olarak belirlenmesi için 8 düzeyde saptanması gerekir. Kalıtım – Kromozomlar Erkeğin veya Kadının Yumurtalarının Yapısı – Hormon Bezleri Kadın ve Erkekte Bulunan Cinsel…

Read more

Genital Kanserler

Vulva kanseri; Genellikle şikayetsizdirler. En önemli şikayet şiddetli kaşıntıdır. En sık küçük dudaklarda görülür. Lezyon genellikle kabarık, beyaz, gri, kırmızı ya da kahverengi renkli lokalize bir lezyondur. Kanserden önce 1. 2. ve 3. safha olarak adlandırılan başlangıç lezyonları mevcuttur. Vulva kanseri yani dış genital organ kanseri kadın genital kanserleri içerisinde rahim ağzı, rahim iç zarı…

Read more

Menopoz ve Osteoporoz

Kadının tıpkı ergenlik gibi fizyolojik olan bu devresine klimakterium adı verilmektedir. Bu devrede üreme çağı bitmekte ve yumurtalıklar üreme açısından saf dışı olmakta, kadın için doğurganlığın kalktığı yeni bir çağ başlamaktadır. Bu dönem için” klimakterium” belirtiler için klimakterik semptomlar, menopoz sendromları ya da sadece menopoz denildiğine kitaplarda rastlamaktayız. Genellikte ortaya çıkma nedeninin yumurtalıkların yaşlanması olduğu…

Read more

Toksoplazma

TOKSOPLAZMA-doğuştan toksoplazma olma sıklığı 1/1000 ile 1/10000 arasında değişmektedir.Gebelik haftası ilerledikçe anne karnındaki bebeğe bulaşan toksoplazma hastalığının yaratacağı kusurun ciddiyeti azalmakla beraber ilk 3 ayda bulaşma %15, ikinci 3 ayda bulaşma %25 ve son 3 ayda bulaşma riski %60dır. Hastalığı geçirenlerin %80 inin hiç bir şikayeti olmadığı için bağışıklık kazandıklarını da bilmezler,şikayeti olanların da bu…

Read more

Kızamıkçık

RUBELLA(KIZAMIKÇIK)- Teorik olarak kızamıkçık aşısının geliştirilmesiyle beraber herkesin bağışık olacağı ve anneden bebeğe bulaşan konjenital kızamıkçık görülmeyeceği düşünülüyordu ancak pratikte böyle olmamıştır.Nedeniyse,doğal bağışıklık doğurganlık çağındakilerin %80-90 ını korur geri kalanlarsa çocuklukta yapılan kızamıkçık aşısıyla korunurlar ama aşı sonrası bağışıklık bazen 5-10 yıl sonra kaybolmaktadır. Bu nedenle doğurganlık çağında tüm kadınlarda kızamıkçık bağışıklığı incelenmeli ve kaybolmuşsa…

Read more

Sitomegalovirüs(CMV)

SİTOMEGALOVİRÜS(CMV);TORCH gurubu enfeksiyonlarından yenidoğan bebeği en sık etkileyendir.Doğuştan duyma kaybı ve nörolojik bozuklukların en sık nedenidir.Herpesvirüs ailesinden olan CMV kişide ilk kez geçirildikten sonra gizli olarak kalır ve bağışıklığın bozulduğu dönemlerde aktifleşir.Yenidoğanların %1-2 sine bulaşır ve dikkatli bir incelemeyle bunların %10 un da da hasar bıraktığı tespit edilebilir.Anneden karnındaki bebeğe geçiş hem ilk kez hem…

Read more

Herpesvirüs

Herpesvirüs(HSV) infeksiyonları; %85 oranında genital infeksiyonlara herpesvirüslerden HSVtipII neden olur ,en büyük endişeyse doğum sırasında bebeğe bulaşma ihtimalidir .Bu tip bulaşma nadirse de morbidite ve mortalitesi yüksektir.Günümüz bilgileri HSV ile karşılaşan bebeğe mikrobun nasıl bulaştığı , sistemik veya lokalize infeksiyonamı neden olacağına hangi faktörlerin etki ettiği bilinmemektedir. Genital HSV tanısını koymak karakteristik lezyonlar varsa kolaydır…

Read more

GrupB Streptokok (GBS)

GRUP B STREPTOKOK(GBS) Grup B streptokok infeksiyonu günümüzde yetişkinlerde giderek daha artan bir sıklıkta teşhis edilmektedir ve daha çok yumuşak doku infeksiyonu, bakteriyemi ve zatürreye neden olmaktadır.Yeni doğan infeksiyonlarının da en sık nedenlerindendir. 1930 lu yıllardan beri yeni doğan menenjitiyle ilişkilendirilse de esas dikkati 1960 lı yıllarda kadın genital organlarında yerleştiğinin saptanıp düşük-erken doğum -ölü…

Read more

Hepatit

Hepatitler ; HepatitA bir RNA virüsüdür ve dışkı-ağız yoluyla bulaşır.Ciddi bir hastalıktır ancak iyi yanı anne karnında ki bebekte ve yenidoğanda bir hastalığa yol açmamaktadır.HepatitA virüsüne ,temas veya hastalığın yaygın olduğu bölgelere seyahat etme nedeniyle, maruz kalınmışsa gebe olsun olmasın immun serum globulin 0,02-0,05 ml/kg uygulanmalıdır. HepatitB(HBV) ise bir DNA virüsüdür, hepatit, siroz ve hepatomanın…

Read more

HIV (AIDS)

HIV(AIDS); bir retrovirüs olan HIV ile ilk karşılaşmamızdan beri yaklaşık 30 yıl geçti, bu sürede virüsü tanıma ve tedavisinde önemli başarılar elde edildi.Artık anne karnında HIV virüsünü alanların gebeliklerini takip ediyoruz. Ancak ülkemizde olmasa da özellikle Amerika’da AIDS halen ciddi bir halk sağlığı sorunudur ve gebelikte geçirilen infeksiyonların da en önemlisidir. HIV virüsü bulaştıktan sonra…

Read more

Asemptomatik Bakteriüri(ASB)

ASEMPTOMATİK BAKTERİÜRİ(ASB) ;bu duruma kısaca idrar yollarına gebede şikayete neden olmayan bakterilerin yerleşmesi de diyebiliriz .Düşük sosyo-ekonomik düzeydeki gebelerde daha fazla olabilmekle beraber Amerika’da %2-10, İngiltere’de %2-5 gebede görülür.Yapılan çalışmalar göstermiştir ki ,ASB tedavi edilmezse %2-13 oranında erken doğuma ve %2-28 oranında, piyelonefrit gibi ciddi böbrek iltihabına neden olabilmektedir. ASB tanısında standart tanı için orta…

Read more

Asemptomatik Bakteriyel Vajinozis

Asemptomatik bakteriyel vajinozis;şikayete neden olmayan bakteriyel vajinozis ,vajinada normalde olması gereken laktobasillerin azalması bunun yerine normalde az miktarda vajinada bulunan anaerob bakterilerin çoğalmasıyla oluşur.Böylece vajinanın normal asiditesi bozulur, akıntı ve kötü koku gelişebilir ancak bateriyel vajinozis gelişen gebelerin %50 sinde şikayet oluşmamaktadır. Bakteriyel vaginozisin erken doğum riskini 1,85 kat artırdığı çalışmalarda gösterilmiştir, hatta gebeliğin erken…

Read more

Klamidya

Klamidya; Genital klamidya enfeksiyonunun ülkemizde sıklığını bilmiyoruz ama bazı ülkelerde en sık cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur.Çoğu insan şikayet yapmadığı için klamidya enfeksiyonuna yakalandığını anlamaz ancak tedavisiz kalan bu tip infeksiyonlar kadında pelvik inflamatuvar hastalık ,kısırlık ,dış gebeliğe zemin hazırlar.Ayrıca bir çok kadında ki tedaviye cevapsız veya tekrarlayan kronik pelvik ağrı,kasık- bel ağrısının ana nedenlerindendir .Gebelik…

Read more

Gebelikte Bulantıya Yaklaşım

GEBELİKTE BULANTIYA YAKLAŞIM Günlük yaşamda midesi bulanan birine espri amaçlı da olsa’ hamilemisin?’ diye sorulur,filmlerde karakterlerden birinin hamile kaldığı izlenimi durup dururken midesinin bulanması ya da kusması yoluyla verilir yani hamilelik ve bulantı arasındaki ilişki bu derece güçlüdür.Yaklaşık olarak 100 hamile kadından 50 ile 70’inin az ya da çok bulantı ve kusma sorunu yaşar buna…

Read more

Gebelikte Prenatal Tarama Testleri

Her gebelik aslında genetik olarak bir hastalık riski taşır ,5000 e yakın tanımlanmış genetik hastalık vardır ancak çoğunluğunun prenatal tanısı mümkün değildir.Tanısı mümkün olanlarda da her zaman tedavi mümkün olmamaktadır.Ancak bu genetik hastalıklar içinde prenatal olarak tanınabilmesi nedeniyle trisomiler özellikle de Down Sendromu önem arzetmektedir .Down sendromlu bebeklerin çoğunda düşük zeka düzeyi(IQ) ve önemli yapısal…

Read more

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Hazırlık

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Gebeliğe Hazırlık Gebelik fizyolojik bir olaydır, ancak bazen gebelik sürecinde anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen birtakım olaylar gerçekleşebilir. Normal seyreden gebeliklerde bile kadının fizyolojisinde meydana gelen değişiklikler anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Gebelik döneminde yapılacak olan izlemler sırasında hekimin ve diğer sağlık personelinin yapması gerekenlerin başında gebelik sırasında oluşabilecek…

Read more

Gebelik ve Yüksek Tansiyon

GEBELİK VE YÜKSEK TANSİYON Preeklampsi yaygın endotel, damar iç zarı, hasarı sonucu ortaya çıkan sistemik yani tüm vücudu ilgilendiren bir hastalıktır.Gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein atımının(proteinüri) artmasıyla karakterizedir. Endotel vücudun her yerinde bulunur ve dolayısıyla da preeklampsi vücudun her yerini ilgilendiren sistemik bir tablodur.Öyle ki gelişmiş ülkelerde gebeliğe bağlı anne…

Read more

Gebelik & Troid Hastalıkları

Gebeliğe has oluşan değişiklikler tiroid bezi fonksiyonlarını gebeliğin başından itibaren etkiler ancak besinlerle yeterli iyot alınıyorsa ve altta yatan bir tiroid hastalığı yoksa gebe vücudu bu değişikliklere uyum gösterir. Doğurganlık çağındaki kadında günlük iyot ihtiyacı 150mg/ gün ,gebedeyse 250 mg/gündür Organogenez yani bebeğin organlarının oluştuğu ilk 3 ayında bebek kendi tiroid hormonunu sentezleyemediğinden anneden sağlanan…

Read more

Gebeliği Diş Sağlığına Etkisi ve Ağız Bakımı

GEBELİĞİN DİŞ SAĞLIĞINA ETKİSİ VE VE AĞIZ BAKIMI Gebelikte artan hormonların diş eti ve damarlanması üzerine olan etkisi uzun süreden beri bilinmekteydi ama artık şunu da biliyoruz ki bu hormonlar ağız içi florası ve bağışıklık cevabı üzerine de olumsuz etkiyip ,ciddi ve sık olarak dişeti iltihabına neden olabilmektedirler. 4 çeşit ağız hastalığı gebeleri gebe olmayanlara…

Read more

Gebelikte Beslenme

GEBELİKTE BESLENME         Biliyoruz ki aynı  anne-babadan olan genetik yapısı aynı kardeşler bile  ne aynı fizik yapıya ne de aynı zekaya sahip olmaktadırlar .Epigenetik alanında ki gelişmeler bize klasik genetiğin resmin sadece bir parçası olabileceğini göstermiştir.Kısaca kim olduğumuzu belirleyen sadece genlerimiz değil,bu genlerin hangilerinin ifade bulduğu veya hangi dereceye kadar ifade bulduğudur.Doğal olarak çocuğumuza hangi…

Read more

Gebelikte Egzersiz

GEBELİK VE EGZERSİZ Son yıllarda sağlıklı yaşam bilincinin artması ve estetik kaygılarla kadınların çeşitli egzersiz programlarına olan ilgilerini artmıştır. Bir çok anne adayı yaşam tarzları içindeki düzenli egzersizi gebeliklerinde de sürdürmek isteğindedirler ancak bazı anne adayları da hem estetik kaygılar hem de daha kolay doğum yapabilmek amacıyla ilk kez gebe kaldıklarında egzersiz yapmaya karar verirler.…

Read more

Lohusalık

Plasenta ve bebeğin doğumundan sonra başlayan anne vücudunda gebelik sırasında meydana gelen fizyolojik değişikliklerin ortadan kalkması ve genital organların gebelikten önceki şekline dönmesine kadar olan döneme lohusalık dönemi denilmektedir. Ortalama 5 hafta kadardır. Ancak annedeki organ ve sistemlerin gebelik öncesindeki haline dönmesi aylarca da sürebilir. Rahim küçülür, emzirme rahimin küçülmesinde önemli bir faktördür. Lohusa doğumdan…

Read more

Anne Sütü ve Emzirme

Yeni doğan bebeğin beslenmesini sağlamak üzere gebelik süresince hazırlanan meme bezleri faaliyete geçerek süt salgılanmasına başlar. Gebelik sırasında hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar. Süt salgısı başlamadan önce memelerde şişlik,…

Read more

Gebelikte Akciğer Olgunlaşması için Steroid Kullanımı

GEBELİKTE AKCİĞER OLGUNLAŞMASI İÇİN STEROİD KULLANIMI Bebek ölüm nedenleri arasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık neden olarak prematürite nedenli ölümler görülmektedir.Prematüriteye bağlı ölümlerin önlenmesi için yapılan çalışmalardaysa erken doğum riski taşıyan gebelere uygulanacak steroid tedavisinin hem anne karnındaki bebeğin akciğer olgunlaşmasını hızlandırdığı hem de yeni doğan ölümlerini azalttığı görülmüştür.Yapılan bu steroid tedavisiyle…

Read more