Gebelik & Enfeksiyon Hastalıkları

Gebelik & Doğum

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Hazırlık

Gebelik Öncesi Danışmanlık ve Gebeliğe Hazırlık Gebelik fizyolojik bir olaydır, ancak bazen gebelik sürecinde anne ve bebeğin hayatını tehlikeye sokabilen birtakım olaylar gerçekleşebilir. Normal seyreden gebeliklerde bile kadının fizyolojisinde meydana gelen değişiklikler anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Gebelik döneminde yapılacak olan izlemler sırasında hekimin ve diğer sağlık personelinin yapması gerekenlerin başında gebelik sırasında oluşabilecek…

Devamı

Gebelikte Büyüme Bozuklukları

ANNE KARNINDAKİ BEBEĞİN BÜYÜME BOZUKLUKLARI Karnınızda taşıdığınız bebeğinizin( bundan sonra fetus denecek) büyümesi birbiri ardı sıra gelişen doku , organ farklılaşması ve olgunlaşması ile olur.Genetik olarak atalarımızdan bize miras olarak geçen bir büyüme potansiyelimiz vardır ,bu büyüme yani hücre bazında büyüme 3 faza ayrılır.Gebeliğin ilk 16 haftasının karakteristik özelliği tüm vücudumuzu oluşturan ve gözle görülemeyen…

Devamı

Hamilelik Döneminde İshaller

 HAMİLELİK DÖNEMİNDE  İSHAL  (DİYARE) VE DİZANTERİ İshal günde 3 kereden fazla dışkılama anlamına gelir, dışkının kıvamı hafif yumuşaktan su gibi kıvama kadar değişebilir. İshalin nedenleri sıklıkla enfeksiyon ajanlarıdır, bunun dışında ilaçlara (antibiyotiklere) bağlı, bazı barsak hastalıklarına bağlı, besin zehirlenmelerine bağlı ishaller de olabilir. 2 haftadan kısa süren ishallere akut ishal denir. Akut ishallerde %90 sebep…

Devamı

Erken Doğum Nedenleri ve Önlenmesi

ERKEN DOĞUM NEDENLERİ VE ÖNLENMESİ Preterm yani erken doğum(ED), 37. Gebelik haftasının tamamlanmasından önce gerçekleşen doğum olarak tanımlanmıştır ve toplumda %5-11 arasında görülmektedir.Erken doğum, 1/3 oranında tıbbi nedenlere yani gebeliğin hipertansif hastalıkları, kanama, fetal distrese (bebeğin anne karnında sıkıntıya girmesi) bağlı olarak doktorun doğumu erken yaptırmasına bağlıdır.Erken doğumların üçte ikisinin sebebiyse anne veya bebeğe bağlı,önlenemeyen…

Devamı

Emzirme

EMZİRME Bebeğiniz dünyaya geldikten sonraki ilk 6 aylık sürede ideal beslenme biçimi ‘YALNIZ ANNE SÜTÜ İLE BESLENME’dir.Öyle ki bu dönemde anne sütü haricinde  su dahil hiçbir ek besine ihtiyaçyoktur.Anne sütünde bebeğiniz için gerekli besinler doğru miktar ve oranlardadır.Unutmayınız ki en pahalı  mamaların içeriği  bile anne sütünün taklidi, ama hiçbir zaman aynısı değildir.  Anne sütüyle beslenen…

Devamı

Gebelikte Şeker Tarama Testi Yapalım mı?

  Gebelik, bazı hormonların etkisiyle insüline karşı direncin arttığı ve kan şekerinin kolayca yükseldiği bir dönemdir. Bu nedenle özellikle şeker hastalığı açısından yatkınlığı olan bazı kadınlarda, gebelik sırasında geçici olarak şeker hastalığı bulguları ortaya çıkar. Bu duruma “gebelik şekeri” veya “gestasyonel diyabet” denilir. Tedavi edilebilir bir durumdur, ancak gebelik süresince dikkatle izlenmelidir. Tedavi edilmeyen gestasyonel…

Devamı

Gebelikte Bulantıya Yaklaşım

GEBELİKTE BULANTIYA YAKLAŞIM Günlük yaşamda midesi bulanan birine espri amaçlı da olsa’ hamilemisin?’ diye sorulur,filmlerde karakterlerden birinin hamile kaldığı izlenimi durup dururken midesinin bulanması ya da kusması yoluyla verilir yani hamilelik ve bulantı arasındaki ilişki bu derece güçlüdür.Yaklaşık olarak 100 hamile kadından 50 ile 70’inin az ya da çok bulantı ve kusma sorunu yaşar buna…

Devamı

Gebelikte Prenatal Tarama Testleri

Her gebelik aslında genetik olarak bir hastalık riski taşır ,5000 e yakın tanımlanmış genetik hastalık vardır ancak çoğunluğunun prenatal tanısı mümkün değildir.Tanısı mümkün olanlarda da her zaman tedavi mümkün olmamaktadır.Ancak bu genetik hastalıklar içinde prenatal olarak tanınabilmesi nedeniyle trisomiler özellikle de Down Sendromu önem arzetmektedir .Down sendromlu bebeklerin çoğunda düşük zeka düzeyi(IQ) ve önemli yapısal…

Devamı

Gebelik ve Yüksek Tansiyon

GEBELİK VE YÜKSEK TANSİYON Preeklampsi yaygın endotel, damar iç zarı, hasarı sonucu ortaya çıkan sistemik yani tüm vücudu ilgilendiren bir hastalıktır.Gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan yüksek tansiyon ve idrarda protein atımının(proteinüri) artmasıyla karakterizedir. Endotel vücudun her yerinde bulunur ve dolayısıyla da preeklampsi vücudun her yerini ilgilendiren sistemik bir tablodur.Öyle ki gelişmiş ülkelerde gebeliğe bağlı anne…

Devamı

Gebelik & Troid Hastalıkları

Gebeliğe has oluşan değişiklikler tiroid bezi fonksiyonlarını gebeliğin başından itibaren etkiler ancak besinlerle yeterli iyot alınıyorsa ve altta yatan bir tiroid hastalığı yoksa gebe vücudu bu değişikliklere uyum gösterir. Doğurganlık çağındaki kadında günlük iyot ihtiyacı 150mg/ gün ,gebedeyse 250 mg/gündür Organogenez yani bebeğin organlarının oluştuğu ilk 3 ayında bebek kendi tiroid hormonunu sentezleyemediğinden anneden sağlanan…

Devamı

Gebeliği Diş Sağlığına Etkisi ve Ağız Bakımı

GEBELİĞİN DİŞ SAĞLIĞINA ETKİSİ VE VE AĞIZ BAKIMI Gebelikte artan hormonların diş eti ve damarlanması üzerine olan etkisi uzun süreden beri bilinmekteydi ama artık şunu da biliyoruz ki bu hormonlar ağız içi florası ve bağışıklık cevabı üzerine de olumsuz etkiyip ,ciddi ve sık olarak dişeti iltihabına neden olabilmektedirler. 4 çeşit ağız hastalığı gebeleri gebe olmayanlara…

Devamı

Gebelikte Beslenme

GEBELİKTE BESLENME         Biliyoruz ki aynı  anne-babadan olan genetik yapısı aynı kardeşler bile  ne aynı fizik yapıya ne de aynı zekaya sahip olmaktadırlar .Epigenetik alanında ki gelişmeler bize klasik genetiğin resmin sadece bir parçası olabileceğini göstermiştir.Kısaca kim olduğumuzu belirleyen sadece genlerimiz değil,bu genlerin hangilerinin ifade bulduğu veya hangi dereceye kadar ifade bulduğudur.Doğal olarak çocuğumuza hangi…

Devamı

Gebelikte Egzersiz

GEBELİK VE EGZERSİZ Son yıllarda sağlıklı yaşam bilincinin artması ve estetik kaygılarla kadınların çeşitli egzersiz programlarına olan ilgilerini artmıştır. Bir çok anne adayı yaşam tarzları içindeki düzenli egzersizi gebeliklerinde de sürdürmek isteğindedirler ancak bazı anne adayları da hem estetik kaygılar hem de daha kolay doğum yapabilmek amacıyla ilk kez gebe kaldıklarında egzersiz yapmaya karar verirler.…

Devamı

Lohusalık

Plasenta ve bebeğin doğumundan sonra başlayan anne vücudunda gebelik sırasında meydana gelen fizyolojik değişikliklerin ortadan kalkması ve genital organların gebelikten önceki şekline dönmesine kadar olan döneme lohusalık dönemi denilmektedir. Ortalama 5 hafta kadardır. Ancak annedeki organ ve sistemlerin gebelik öncesindeki haline dönmesi aylarca da sürebilir. Rahim küçülür, emzirme rahimin küçülmesinde önemli bir faktördür. Lohusa doğumdan…

Devamı

Anne Sütü ve Emzirme

Yeni doğan bebeğin beslenmesini sağlamak üzere gebelik süresince hazırlanan meme bezleri faaliyete geçerek süt salgılanmasına başlar. Gebelik sırasında hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar. Süt salgısı başlamadan önce memelerde şişlik,…

Devamı

Gebelikte Akciğer Olgunlaşması için Steroid Kullanımı

GEBELİKTE AKCİĞER OLGUNLAŞMASI İÇİN STEROİD KULLANIMI Bebek ölüm nedenleri arasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık neden olarak prematürite nedenli ölümler görülmektedir.Prematüriteye bağlı ölümlerin önlenmesi için yapılan çalışmalardaysa erken doğum riski taşıyan gebelere uygulanacak steroid tedavisinin hem anne karnındaki bebeğin akciğer olgunlaşmasını hızlandırdığı hem de yeni doğan ölümlerini azalttığı görülmüştür.Yapılan bu steroid tedavisiyle…

Devamı